4. Aktier vs Fonder, avgifter och dess skillnader

Fördelar och nackdelar, Fond
Fördel Nackdel
Ej courtage och spread Förvaltningsavgift och ibland prestationsavgift
Ingen skillnad vilken tid på dygnet den handlas Kan ta lång tid innan transaktionen syns på kontot
Oftast förvaltare som jobbar för fonden på heltid Kan ej påverka fondens innehav
Behöver ej tänka på utdelning, placeras av förvaltarna
Kan nå fler börser, länder och brancher

Fördelar och nackdelar,  Aktie
Fördel Nackdel
Hög valfrihet, väljer precis vad man vill ha och hur mycket Krävs tid att följa börsen och innehaven
Kort transaktionstid Courtage och spread
Ej några ägaravgifter Dyrt att handla utanför Sverige
Extra arbete med utdelning
Aktie
En aktie är en andel av ett aktiebolag och är i grunden en rätt till bolagets tillgångar och resultat. Att vara aktieägare är därför att äga en liten del av bolaget och om företaget går med vinst belönas du som ägare antingen genom utdelning från bolagets vinster eller genom en ökad aktiekurs vilket reflekterar vad marknaden tror att bolagsvärdet ligger på.

Börsens öppettider
En köp eller sälj order avslutas endast om det finns någon annan som vill köpa eller sälja till ditt önskade pris. Inga avslut kan ske då börsen är stängd. Den svenska börsen har öppet:

Måndag - Fredag 9:00 - 17:30. Det är antingen halvdag 9:00-13:00 eller helstängt på helgdagar.

Spread avgiften
Spread är skillnaden mellan köp och sälj kursen och blir en direkt förlust. Exempel här nedan: skulle man köpa kostar en aktie 42,9 men säljer man finns det köpare på 42,5, en direktförlust på 0,4kr/aktie. Dem mer likvida (handlade) aktierna har ofta små spreads. Små företag är mindre likvida handlas ofta till större spread. Ett tips är "fiska" för att få ett lägre pris på aktien då alla ordrar inte kommer med i orderdjupet. I det här exemplet skulle man försöka att handla för 42,6, går det inte försöker man på 42,7 o.s.v. Ofta lyckas köpet och man kan på så sätt minimera spread förlusten.

Utdelning
Aktier har ofta en utdelning, vilket betyder att en vald % av företagsvinsterna delas ut till aktieägarna. Hur mycket som delas ut bestämmer bolagen själva. Vissa företag delar ut nästan all vinst som exempelvis H&M, medan andra bolag inte delar ut något alls. Företag som inte väljer att ge utdelning använder ofta pengarna för uppköp, expansion eller forskning vilket inte alls behöver vara negativt. Direktavkastningen är ofta ett mycket viktigt tal för värdeinvesterare och det finns många strategier som går ut på att hitta de bästa utdelarna. 

Fond

En fond utgörs av minst 16 värdepapper enligt lag, som ofta valts ut för att rikta sig mot ett specifikt land, branch eller kategori.

Aktivt förvaltad vs passivt förvaltad 
Man skiljer mellan aktivt förvaltade fonder och indexfonder. De passiva fonderna ändrar inte på innehaven och målet är att följa ett valt index. Dessa har ofta låga då allt är automatiserat. Avanza och Nordnet har passiva fonder som är helt avgiftsfria i marknadsföringssyfte och är definitivt att rekommendera. För den som inte vill eller kan spendera mycket tid med värdepapper är dessa att föredra.

I aktivt förvaltade fonder väljer förvaltarna placeringar som bedöms vara i linje med fondens placeringsstil. Att välja placeringar tar ofta mycket tid är är deras heltidsjobb, vilket motiverar avgifterna. Vissa fonder, exempelvis fonder inriktade på tillväxtmarknader kan ha upp till 3% i fondavgift per år. Lägg till skatt på detta och det blir inte mycket pengar kvar om 10 år om fonden inte ökar i värde betydligt. Som sparare ska du därför alltid försöka att välja dem med lägst avgifter i förhållande till risk och rewarden. Se även till att tänka på avgifterna och jämföra innan du väljer fond.

Avgifter och begränsningar
Eftersom fonder ofta har flera förvaltare eller andra kostnader tas det nästan alltid en avgift i form av förvaltningsavgift. Förvaltningsavgiften tas ut som en årlig procentsats på sparkapitalet och dras från fonden med 1/365 per dag. När avkastningen visas i slutet av dagen är avgiften redan bortdragen. Vissa aktivt förvaltade fonder har även en performanceavgift, speciellt hedgefonder. Detta betyder att en avgift tillkommer då fonden lyckas slå sitt valda jämförelseindexet. 

En fördel med att köpa fonder är att de oftast saknar köpavgift till skillnad från aktiernas courtage. Nätmäklare tar ej några avgifter, utan det är enbart fondens avgifter du som privatperson betalar.
En till fördel är att man kan lägga order på fonder när som helst utan att behöva tänka på spread och öppettider. Dock tar denna process något längre då vissa fonder kan synas på kontot redan efter en dag medan andra kan ta upp till flera veckor. Fonder precis som aktier kan ej handlas under helger, utan ordrar behandlas närmsta arbetsdag.

En begränsning för fonder är att de ofta har ett minsta köpbelopp, detta för att folk inte ska handla med enstaka kronor som belastar systemen. Normanbelopp är totala kostnaden om man månadssparar 1000 kr/år i 10 år och används som en kostnadsjämföring gentemot andra fonder.
Typ av fonder
Aktiefond
Placeringar endast i aktier
Räntefond
Placeringar endast i räntor
Blandfond
En blandning av aktier och räntor
Indexfond
Placeringar i aktier som ska motsvara det valda indexets rörelser
Hedgefond
Placerar i allt möjligt, kan även gå kort och använda hävstångsprodukter
Fond-i-fond
Fond som placerar i andra fonder till en extra avgift (köp ej!)

Morningstar
Morningstar är ett företag som ger fonder betyg baserat på deras egna kriterier. Några av dessa är att fonden måste funnits i fler än 3 år, hur mycket avgifter fonden tar och riskjusterad avkastning de senaste 3, 5 och 10 åren. Jag själv tycker att Morningstar är ett bra och pålitligt mått och det är sällan jag köper fonder med mindre än 4 stjärnor i Morningstar. Som tidigare nämnt får inte alla fonder Morningstars, om det finns för få fonder med samma inriktning får fonden inte något betyg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!

År 2017 krossades jämförelseindexet