Portföljuppdateringar! Juni-Juli 2015

Månaden kortfattat
Oron över Grekland verkar äntligen vara över och svenska börsen klättrade snabbt i slutet av föregående vecka efter beskedet. Politikerna verkar överens om ett stödpaket och vi lär inte höra något från dem på minst 2 år som pengarna ska räcka. Sen vet man ju aldrig...

Rapportsäsongen för Q2 är nu i full fart och öppnade med ett par besvikelser, bland annat SKF som tappade över 8%. Strax efter har vi fått många rapporter som nått eller varit över förväntan och vi kan dra slutsatsen att börsen varit billig medan Greklandsstrulet pågått då vinsterna inte direkt påverkats. Alltså ett bra tillfälle till att komma in eller tanka mer i kvalitetsbolagen. Den största oron verkar vara över och jag personligen tror att vi kommer ha en rätt lugn och svagt stigande börs fram till nyår med tanke på den konstgjorda konjunktur återhämtningen och ränteläget som fortfarande råder.

HundraK Portföljen Juni 15 - Juli 15, 2015:

Äntligen slår portföljen jämförelseindexet och portföljen ligger på positivt igen. Skönt! Utvecklingen under detta halvår har inte varit som förväntat men jämförelseindexet rör sig också runt 0%.

Pga den höga andelen i preferenser,  tillväxtmarknader och räntor klarar sig portföljen relativt bra från makroekonomiska oroligheter. Det är först och främst räntan som påverkar då portföljen är rätt tungt exponerad mot fastigheter. Den tror jag dock förblir vid låga nivåer då man har svårt att få igång konjunkturen samt att många andra länder såsom Schweiz och Japan har legat på 0 eller minusränta i många år utan att få den önskade tillväxten. Kanske är Sverige på väg att gå samma väg? 

Under månadens nergång har jag fyllt på som tidigare nämnt i förra månadens update. Dock har fokuset legat på fixed income delen, vilket främst består av fastighetspreferenser. Dem flesta har fallit en bra bit från toppen i mars/april och många preferenser handlas till under noteringspriset föregående år, vilket ger kanonläge att gå in i dem och få en utdelning på runt 7% - relativt säkert. En stor del av dessa pengar kommer från hyror vilket kan justeras beroende på marknaden och bolagets kostnader, därför kommer dem nästan alltid kunna dela ut. Undantagen är år 2008 och för vissa bolag 2011 men då var aktier inte heller någon vidare bra investering. Relativt till aktier är preferenser ändå mycket säkrare och oändligt mycket bättre än att ha pengarna liggande i sparkonto till en nästan obefintlig ränta. Santander/Collector sparkonto har fallit till 0,3% och jag tycker absolut inte det är värt att ha 40% av portföljen där över preferensaktier. Dessutom tror jag inte vi får en stor aktieuppgång som överstiger utdelningen resterande året .

Ökningar har skett i Amasten Pref, Victoria Park Pref och Akelius Residential Pref. Klövern Pref och Sagax Pref har också tagits in. Även ökningar i de flesta tillväxtmarknaderna har skett, utom i Allianz Thailand som jag avyttrat då den tappat 10% de senaste 3 månaderna samt förlorat en morningstar.
Totalt ligger exponeringen runt 71,5% och inga terminer eller certifikat ägs för tillfället. Kommer att bli väldigt låg aktivitet kommande 2 månaderna då jag är nöjd med portföljen som den är i dagens läge.

Aktie Portföljen Juni 15 - Juli 15, 2015:

Aktieportföljen slår återigen index efter förra månadens besvikelse och ligger totalt nästan +35% för i år. JM  såldes efter rapporten med ett -5% resultat, inte riktigt som väntat och jag tror det lär dröja innan vi ser kurserna stiga. Jag gillar dock fortfarande aktien och förr eller senare kommer värdeökningen men jag hittar bättre investeringar för tillfället. Sålde även H&M (för tidigt nu i efterhand) och minskade i Handelsbanken B för att kunna köpa i NP3 och BultenNP3 är ett av de lägst värderade fastighetsbolagen på börsen och dem växer så det knakar samt kommer de börja ge en stor del av vinsten i utdelning, med start nästa år. Bulten är ett riktigt fint företag som tillverkar fordonsmaterial och slår rapport efter rapport. Nu i nergången har den tappat 20% omotiverat i min mening. Sånt här gillas och platsar i min långsiktiga portfölj.

En stor mängd rapporter trillar nu ut dagligen och beroende på dessa kommer minskningar/köp i nya företag att göras under kommande månad. Har velat bli ägare i Bakkafrost en längre tid nu men kursen har fortsatt stiga och inte gett något fint köpläge, bevakas därför fortfarande. Andra bolag jag tittat på är XXL, Kopparberg och ett par amerikanska aktier i och med det nya låga courtaget hos Avanza.

Hoppas på många intressanta case nu med rapporterna, all lycka till er och tack för att ni läser!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

År 2017 krossades jämförelseindexet

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!